NYHET

Det är dumt att lova för mycket

Gott nytt år alla läsare! Hoppas ni haft en fin början på det nya året.

Har ni gett några nyårslöften? Mina skulle kunna ha varit att bättra på både finskan och franskan, spela mer tvärflöjt, göra saker i tid, ägna mer tid åt barnen, jobba smartare, börja träna, organisera alla mina papper på kontoret, läsa fler böcker, bli en bättre människa och så vidare. Men nej, jag ger inga sådana löften.

Ida K

Det slutar med att jag inte lyckas med något och blir besviken på mig själv.

Det är dumt att lova för mycket är en klok gammal visdom. Det är något regeringen surt fått erfara efter valet. Som löftet om högkostnadsskydd för dyra elräkningar från den 1 november eller löftet om 10 kronor billigare bränsle per liter om regeringsmakten.

Ännu dummare än att lova för mycket är att försöka förklara sig i efterhand genom att säga att ”Elprisstödet var på plats innan den 1 november”. Det fanns på papper i regeringskansliet, hushållen eller företagen har ännu inte sett en krona i stöd. Hushållen och företagen är inte imponerade.

Dummast är att sedan skylla på någon annan, inte sällan socialdemokrater, och tro att väljare köper det hela. Dumt, dummare, dummast. Missnöjet har inte låtit vänta på sig. Väljare i alla elprisområden känner sig svikna.

Dagens dato fast året 1987 var det -52 grader i Nattavaara. Det är mycket nära det svenska köldrekordet på -52,6 grader i Vuoggatjålme den 2 februari 1966.

I skrivande stund visar termometern endast -8,6 grader. En klen tröst givet att dyra elräkningarna nu även dimper ner i postlådorna i Norrland.

Skillnaden mot Svealand och Götaland är att något högkostnadsskydd för dyra elräkningar inte presenterats för oss av regeringen förrän igår.

För varje grad lägre utomhustemperatur ökar kilowattimmarna. Regeringens klimatpolitik kan i och för sig få konsekvensen varmare utomhustemperatur i framtiden, om jag får lov att vara lite skämtsam. Jag vill dock understryka att det är en icke önskvärd konsekvens.

En som däremot intresserar sig för norra Sverige är EU och jag vill passa på att hälsa EU-kommissionen hjärtligt välkomna till Kiruna och Norrbotten.

På torsdag och fredag i Kiruna invigs Sveriges EU-ordförandeskap och platsen är ingen slump. Kiruna och norra Sverige är just nu världsledande på grön omställning tack vare Stefan Löfvens infriade nyindustrialiseringslöfte år 2014 och vår omfattande förnybara energiproduktion.

Hela världen inspireras av oss. Sjabbla inte bort det regeringen.