Åsa Eriksson

Åsa Eriksson

Jag är en av de socialdemokrater som representerar dig och andra västmanlänningar i riksdagen.

I hela mitt liv har drivkraften varit att få utveckla saker och göra tillvaron bättre för fler. Som liten tog jag oombedd lärarinnerollen och försökte lära mina yngre kompisar att läsa med egenhändigt tillverkat skolmaterial. I lågstadiet försökte jag organisera aktivistiska kampanjer för att vi elever skulle få bestämma mer om vår skoldag. I mellanstadiet satt jag i elevrådet – ja, ni förstår. Men det tog ända till en bit in i 30-årsåldern innan jag förstod att partipolitiskt arbete är det bästa sättet att lyckas förändra världen.

Planen då, när socialdemokraterna förlorade regeringsmakten till Alliansen och jag väntade vårt andra barn, var att bli fritidspolitiker och sitta i socialnämnden i Norberg. Men det var så himla kul att få påverka så när mina partikamrater bad mig ta fler uppdrag tackade jag ja. 2010 kandiderade jag till att bli Norbergs första kvinna på kommunalrådsposten. Det lyckades, tack vare fint stöd från de som var mer erfarna än jag. Vi har tillsammans, under de knappa sju år som jag var kommunstyrelsens ordförande, tagit oss igenom stora budgetnedskärningar för att få den kommunala ekonomin i balans, den stora skogsbranden som hotade att sluka stora delar av kommunen i sina lågor och ett väldigt stort flyktingmottagande åren 2012-15. Det var oerhört intensiva men roliga och lärorika år. Tänk, vad vi kan åstadkomma mycket när vi jobbar tillsammans!

I riksdagen har jag arbetat i flera utskott, framför allt Näringsutskottet och Socialförsäkringsutskottet. Nu ansvarar jag för sjukförsäkringspolitiken för socialdemokraternas del. Det är oerhört viktiga frågor för alla löntagare, framför allt nu när SD-regeringen gör vad de kan för att rasera den ekonomiska tryggheten för sjuka och svaga. Att få göra skillnad på riktigt är vad som driver mig, snarare än klatschiga rubriker eller tom plakatpolitik. Vi socialdemokrater tar ansvar, är pragmatiska och säger som det är. Det passar mig perfekt.

Förutom mina ansvarsområden har jag i flera år engagerat mig i kampen mot sexuellt utnyttjande av kvinnor, mot relations- och hedersvåld och mot den våldsamma porren som förstör så mycket för den uppväxande generationen. Ett annat starkt engagemang är för demokrati och mänskliga rättigheter i de delar av världen där det inte är någon självklarhet. Efter flera studieresor till Kambodja och andra länder i sydostasien har jag lovat mig själv att aldrig ge upp kampen för människors möjlighet till fria och rättvisa liv.

De senaste fem åren har jag också haft förmånen att få vara partidistriktets Facklig ledare. Det var ett oväntat uppdrag men jisses, vad mycket jag har lärt mig av våra fackligt engagerade kamrater!! Det driv och den passion som finns för att förbättra kompisarnas arbetsvillkor imponerar på mig. Vilken styrka det finns vår arbetarrörelse!

Jag bor på en bondgård i Karbenning tillsammans med min sambo Robert och våra tonårsbarn, som snart är utflugna. När tiden tillåter bakar jag gärna matbröd men mitt absolut största intresse är islandshästar. Eldlilja och jag åker på kurser och tävlar så ofta vi (jag) hinner. Det är inte viktigt att vinna priser men att få ett kvitto på att vi utvecklas och förbättrar vårt samarbete. Det ger så mycket glädje och energi. Det ger mig kraft och inspiration att fortsätta kämpa för att alla människor ska få leva fria liv i ett rättvist och solidariskt samhälle, precis som jag har förmånen att göra.

Kontakta mig gärna på: asa.eriksson@riksdagen.se eller följ mig @asa_i_riksdagen på Instagram