Lena Johansson

Lena Johansson

 

Hej,

 

Mitt namn är Lena Johansson och bor i Västerås. Jag har två utflugna barn och har förmånen att kunna ägna stora delar av mitt liv för det jag tror på och brinner för.

Ända sedan jag var liten så har jag alltid fått lyssna till och diskutera frågor om arbetslivets förutsättningar och hur människor ska orka ett helt arbetsliv. Min far var aktiv i IF Metall och det som avhandlades vid frukost, lunch och middag var arbetarnas förutsättningar på Volvo i Köping. Hans engagemang för ett hållbart arbetsliv och hur han skulle försörja sitt fem personer starka hushåll var viktiga frågor. Det förstod jag redan i unga år. Arbetstider, arbetsmiljö, löner och pension är viktiga förutsättningar i ett hållbart arbetsliv. Vi hade en hel del heta diskussioner.

Min fantastiska mor gav mig passionen och en humanistisk kompass som jag värdesätter oerhört mycket idag. Hon var ständigt på den lilla människans sida, den som inte hade förmågan just då att ta till orda men hon lånade ut sin röst. Jag är så oerhört tacksam på många sätt för det.

Själv har jag fått och tagit det bästa av det människor jag mött genom åren. Mitt första jobb var som affärsbiträde på ICA-Big Inn i Köping. Där träffade jag Irene och hon fick mig att gå en Facklig Grundkurs i Handels. Att vara ansluten till ett fackförbund har alltid varit en självklarhet för mig då jag tror på ett starkt samhälle och den svenska modellen.

Jag fortsatte med studier på högskolan där statskunskap, förvaltning och historia var det som fångade mitt intresse. Kommunpolitiken har alltid legat mig varmt om hjärtat och jag har varit aktiv i Köpings kommun som fritidspolitiker i drygt 20 år.

2014 fick jag möjligheten och förtroendet att bli landstingsråd/regionråd och tog tjänstledigt från min tjänst som enhetschef på Kultur och Fritid i Köping. I åtta år har jag fått förmånen att med fantastiska partikamrater arbeta med regionalpolitik. Jag har är fått arbeta med frågor som personal, kultur, utbildning och digitalisering men även regional utveckling.

Nu har jag fått ett nytt förtroendeuppdrag som riksdagsledamot. Hedrande och stort, att få vara en av 349 personer i Sverige som stiftar våra gemensamma lagar. Varje dag känns som en ynnest och varje dag är spännande och kravfylld.

Jag är också stolt och känner stort ansvar över möjligheten att arbeta i försvarsutskottet. Idag är minna ansvarsområden, Hemvärnet, Frivilligorganisationerna och veteranpolitiken. Samhället ska vara starkt nog att finnas där för oss när vi behöver det, både i tider av krig, kris och i normalläge.

De nationella behoven utgör grunden, för försvaret av Sverige börjar i Sverige. Välfärdsfrågor är därför viktiga för mig då det bygger ett robust samhälle. Vi behöver också fortsätta att bygga ett modernt, effektivt och folkligt förankrat försvar.

Min ledstjärna i livet bidrar till mitt goda humör och positiva inställning och det är ”man har det som man tar det”. Det som fyller på min energi förutom livet är att jag gärna lyssnar på musik, både i tid och otid sitter lurarna i och energin fylls på. Hoppas vi ses där ute i livet.