NYHET

Europas framtid står på spel

Valet den 9 juni kommer inte likna något annat europaval. Sverige befinner sig i en osäker tid som präglas av krig i vår närhet, gränsöverskridande gängkriminalitet och ekonomisk oro. Sverige och det svenska folket har blivit fattigare, samtidigt som SD-regeringen har satt sjukvården på svältkur. Det blir allt tydligare att Sverige har en regering som visat sig vara oförmögen att ta tag i de problem vårt land står inför och förbättra vardagen för vanligt folk.

Europa har den gångna tiden drabbats av flera olika kriser - migrationskris, pandemi, klimatförändringar och ett fullskaligt invasionskrig. USA går mot ett presidentval med ett möjligt resultat som ytterligare kan öka konfliktnivån. Europa står i ett avgörande skede av historien.

I tider av kris och osäkerhet krävs ökad sammanhållning i Europa, för Sverige och det svenska folkets bästa.

Högerextremister, populister, och etablerade traditionella högerpartier vill göra vår europeiska samanhållning svagare. Om de lyckas väl också i detta val hotas den enighet som har varit särskilt viktig för att stödja det ukrainska folket och lösa våra gemensamma kriser. Tvärtom behövs mer europeisk sammanhållning som kan säkerställa vår gemensamma säkerhet, vårt välstånd och vår frihet.

Det är därför vi kandiderar till Europaparlamentet. Som göteborgare märker vi hur den oroliga omvärlden påverkar både Sverige och Göteborg. Kostnadskrisen har pressat både göteborgarna och företagen. Konflikter i omvärlden används av Sverigedemokraterna för att sätta göteborgare mot göteborgare. Till sist märker vi hur det ökade säkerhetspolitiska läget gör att beredskapen och försvarsförmågan höjs i vår stad.

I denna oroliga omvärld vill vi socialdemokrater att Europa ska stå för ökad - inte minskad - stabilitet, säkerhet och styrka. Vi socialdemokrater kommer stå upp för det svenska folkets intressen i EU, rikta in våra ansträngningar för att lösa akuta samhällsproblem, skydda hushållens ekonomi och värna om vår gemensamma säkerhet. Vi vill öka samarbetet för att mota den organiserade brottsligheten och ta kampen, för det svenska folket, och ta kampen mot de som försöker splittra och försvaga sammanhållningen. Vi kan inte riskera att ge mer inflytande till krafter som, gång efter annan, har visat att de kommer att välja sitt eget parti framför landets säkerhet. Vi minns alla sommarens koranbränningar och Sverigedemokraternas orubbliga stöd till dem, mitt i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget.

Det är nu – i en ny världsordning och där konturerna av ett nytt kallt krig börjar formas – helt avgörande att ta ställning för en politik för ökad trygghet för det svenska folket. EU-valet den 9 juni handlar om att bygga stabilitet och säkerhet. På så sätt kan vi hålla ihop och göra vår kontinent till en plats som präglas av demokratiska värderingar och där såväl våra barn som barnbarn vill bo och leva i.

Kristofer Bergman (S), kandidat till Europaparlamentet

Mariya Voyvodova (S), kandidat till Europaparlamentet